Slik får du bedre hud med kollagen

Kollagen er limet som binder kroppen sammen og kan bremse hudens aldringsprosess. Med alderen mister huden sin naturlige produksjon av kollagen, og resultatet er linjer, rynker og tørr hud. For å motvirke dette kan du tilføre kroppen ekstra kollagen.

Ordet kollagen kommer fra det greske ordet «kolla», som betyr lim. Det er et protein som gir struktur til majoriteten av kroppen inkludert huden.

Kollagen er det som gjør at huden til 18-åringer ser fyldig og spenstig ut. Etter at vi har fylt 25 år begynner kroppen å produsere mindre kollagen, og vi mister ca. én prosent hvert eneste år. Effekten ser vi ofte i 30-årene – vi får sakte men sikkert flere rynker og tørrere og slappere hud. Når vi har blitt 60 har vi mistet omkring 35 prosent av kollagenet, noe som forklarer de typiske kjennetegnene til en 60 år gammel hud.

Les også: 4 gode grunner til å drikke kaffe med kollagen

Det er ikke bare aldring som gjør at vi produserer mindre kollagen. Sykdom, stress, røyking og soling kan også redusere kroppens produksjon av proteinet.

Hjelp kroppen å bevare kollagen

Det er mange måter å holde huden yngre på, en av dem er å tilføre noe av kollagenet vi mister tilbake til kroppen og samtidig sørge for å bevare det kollagenet vi har.

Dette skader kollagenet:

  • Sukker: Sukker forstyrrer kollagenets mulighet til å reparere seg selv. Minimer inntaket av tilsatt sukker og raske karbohydrater. (Kilde)
  • For mye sol: UV stråling kan redusere kroppens kollagenproduksjon. Unngå for mye sol og bruk solkrem hver dag. (Kilde)
  • Røyking: Av alt det negative røyking leder til, er redusert kollagenproduksjon en av konsekvensene. (Kilde)

Hold deg unna det som ødelegger kollagen og du bevarer en fin hud mye lengre. I tillegg til å ta vare på huden kan det være lurt å se etter kollagentilskudd som fungerer.

Naturlige matkilder til kollagen

Kollagen finnes i bindevevet i animalsk mat – for eksempel i kylling- og svineskinn. En spesielt rik kilde er beinbuljong som lages ved å koke ned knoklene til kylling og andre dyr.

Gelatin er i utgangspunktet kokt kollagen, og har et høyt nivå av aminosyrer som er nødvendig for å produsere proteinet.

Problemet med naturlige kollagenmolekyler er at de er store, så med mindre de har blitt brutt ned er de rett og slett for store til å bli absorbert av kroppen.

Fordeler med å ta kollagentilskudd

Det finnes ulike typer kollagen: Type 1 virker på hud, og type 2 på ledd.

Tilførsel av hydrolysert kollagen type 1 vil:

  • Gi spenst og fuktighet til huden
  • Stramme opp huden
  • Redusere synlighet av rynker og jevne ut fine linjer
  • Øke kroppens egen evne til å produsere kollagen

Når du vurderer kollagentilskudd som skal bedre huden, se etter en høykvalitets kilde av type 1. En av disse er marint kollagenhydrolysat.

I gode kollagentilskudd har kollagenet allerede blitt brutt ned, eller hydrolysert, derfor kan det absorberes mer effektivt av kroppen. Det er den unike og kontrollerte prosessen der spesifikke enzymer bryter kollagenet ned til kollagenpeptider som er avgjørende for den rynkereduserende effekten kollagenet gir.

En studie fra 2014 viser at kvinner som tok et tilskudd med hydrolysert kollagen opplevde forbedring i hudens elastisitet – selv fire uker etter siste inntak av kollagen viste resultatene en signifikant forbedring i huden. Det kan bety at tilskuddet ikke bare hjelper når du tar det, men i etterkant også.

Dette er den samme råvaren som vi har i BeautyBeans. BeautyBeans er kaffe med kollagen. Jevnlig inntak bidrar til å øke hudens elastisitet, samt glatte ut huden og redusere rynker.

Prøv BeautyBeans her

Kilder:

Legg igjen en kommentar