Hva er kollagen? Alt du trenger å vite om kosttilskuddet og hva det gjør for huden din

Du kjenner sikkert til at det finnes noe som heter kollagen i huden vår, men visste du at en tredjedel av alt protein i kroppen, og hele 70% av hudens grunnstruktur er kollagen? Helsen til huden din er direkte knyttet til kollagen.

La oss se på hva kollagen er, hvordan det påvirker huden og hvordan du kan få det i deg på en sunn måte.

Kollagen er en gruppe proteiner som utgjør 25 prosent av totalmassen protein i kroppen. Det finnes spesielt i hud, knokler, brusk og sener. Det er limet som binder kroppen sammen.

Les også: Slik får du bedre hud med kollagen

Det finnes hele 28 typer kollagen, men de vanligste er type 1, 2 og 3. Type 1 og 3 er den typen kollagen vi hører mest om i forbindelse med hud, hår og negler, hvor type 1 er den viktigste. Den typen kollagen man finner i benbrusk og ledd er type 2.

Hvordan påvirker kollagen huden vår?

Kollagen er helt essensielt for huden.

I det midterste laget av huden, dermis, lager kollagen et nettverk av celler og det er der cellefornyelse skjer. Molekylene i kollagen gir huden styrke og elastisitet, de holder huden sammen og motvirker rynker og slapp hud.

Les også: 4 gode grunner til å drikke kaffe med kollagen

Bryter ned mer kollagen enn vi produserer

Etter vi har fylt 25 år bryter vi ned mer kollagen enn vi produserer, og vi mister ca 1 % kollagen hvert eneste år. Vi begynner å se aldringstegn som rynker, linjer og en flatere og slappere hud i 30-års alderen.

Når vi blir eldre avtar kollagenproduksjonen. Dette er individuelt fra person til person.

Fordeler med å ta kollagen som tilskudd

Det er ikke bare aldring som gjør at vi produserer mindre kollagen. Sykdom, stress, røyking og soling kan også redusere kroppens produksjon av proteinet.

Nøkkelen er å få i seg nok kollagen, og det er ikke lett via et vanlig kosthold. Matvarer som kyllingskinn, storfekjøtt og fisk er kilder til kollagen, men opptaket er ikke nødvendigvis like effektivt som gjennom tilskudd.

Problemet med kollagenmolekyler er at de er store, så med mindre de har blitt hydrolysert er de rett og slett for store til å bli absorbert av kroppen. I gode kollagentilskudd har kollagenet allerede blitt brutt ned, eller hydrolysert, derfor kan det absorberes mer effektivt.

Av de ulike typene kollagen er det noe som heter marint kollagen hydrolysat som har vist å motvirke aldring i huden. En klinisk studie viser en signifikant økning i hudens elastisitet hos en gruppe kvinner i alderen 35-55 år (Proksch et al. 2014).

Forbedrer hudens elastisitet og fuktighet

Kollagenet innholder også aminosyren glycin, som ifølge flere studier forbedrer hudens elastisitet og fuktighet.

Dette er den samme råvaren som vi har i BeautyBeans. BeautyBeans er Instant Beauty Coffee med kollagen. Kaffen har en fyldig smak og mikses enkelt med varmt vann. Jevnlig inntak av kaffen bidrar til å øke hudens elastisitet, samt glatte ut huden og redusere rynker .

Prøv BeautyBeans her

Kilder: