Synder du i sommersola?

Mye UV-stråler kan gi rynker, kviser og pigmentflekker. Sjekk gjerne UV-indeks og smør inn huden med solkrem hvis den er 3 eller høyere. Ønsker du en frisk og fin glød, bør du følge noen av de ti rådene nedenfor. 

En god solfaktor er altså bud nummer en. Dessuten skal du ikke undervurdere effekten av kollagenden gir huden din spenst og elastisitet. Kollagen får du blant annet i deg dersom du koker buljong laget på bein av kjøtt som storfe, kylling og okse. Synes du det høres tungvint ut? 

Det er mulig å få i seg kollagen på andre måter også. 

Les også: 4 gode grunner til å drikke kaffe med kollagen

1) Begynn med riktig solfaktor

Velg styrke på solfaktor alt etter hvor mørk/lys huden din er. De aller fleste vil klare seg med faktor 15, men vil du være helt trygg bør du smøre huden inn med faktor 30, som generelt blokkerer 97% av UV-strålene. Videre vil solfaktor 15 blokkere 93 %, mens solfaktor 50 vil blokkere 98% av UV-strålene. 

For best beskyttelse bør du påføre solkremen to ganger daglig. Enda oftere hvis du bader. 

2) Smør på med antioksidanter 

Investert i et serum eller en god fuktighetskrem som er rik på antioksidanter. For eksempel beskytter vitamin C huden din mot miljøskader, forhindrer rynker og øker kollagenutviklingen. Kollagen kan du også få i deg gjennom visse typer kaffe.  

Kremer og serum som er rike på antioksidanter reduserer dessuten betennelse (som er ganske vanlig om sommeren) og reparerer huden din. 

3)  Spis frukt og grønt for å øke kollagenproduksjonen

Å påføre antioksidanter utvortes er ikke nok. For å opprettholde en strålende hud, må du gi den næring. Forsøk å spise mye frukt og grønnsaker. De inneholder essensielle vitaminer, næringsstoffer og antioksidanter som øker kollagenproduksjonen, reduserer betennelse og beskytter huden din mot de skadelige effektene av solen. 

LES OGSÅ: Hvorfor kollagen er hudens beste venn

4) Drikk mye vann

Ikke glem å drikke mye vann. La vannflasken bli en følgesvenn, og forsøk å drikke jevnt utover dagen. Dette er viktig for å unngå å bli dehydrert, for å skille ut giftstoffer fra kroppen og for at du ikke skal bli slapp av sommervarmen. Huden din vil takke deg.  

5) Legg sminkekosten på hylla

Ikke påfør for mye sminke. Huden din behøver å puste når det er varmt og fuktig. Klarer du ikke å la foundationen være, gå for en farget fuktighetskrem med solfaktor og påfør lett med solpudder for å unngå ujevnheter. 

6) Bruk peeling 

Bruk gjerne en god peeling for å fjerne døde hudceller. Dette vil gi huden din en naturlig glød! Du kan gå over huden med en god peeling eller ganske enkelt skrubbe forsiktig med en vaskeklut. Husk å ikke være for hardhendt med huden. 

7) Ansiktsvann

Vann er ikke bare viktig innenfra og ut. Et godt ansiktsvann/toner er essensielt i sommermånedene. Den vil holde huden din ren og fri for olje. Den reduserer også synligheten av porer. Ta utgangspunkt i T-sonen når du påfører ansiktsvann, da det er dette området som skiller ut mest olje om sommeren. 

8) Bytte ut fuktighetskremen?

Huden din trenger fuktighet også om sommeren. Men du behøver ikke fete fuktighetskremer slik som om vinteren. Bruk en lett fuktighetskrem når det er varmt. Vil du være ekstra beskyttet, skal du gå for en dagkrem som inneholder solfaktor. 

9) Ta en kald dusj

Unngå varme dusjer og dampbad om sommeren, da dette kan bidra til å dehydrere huden. Trekk heller pusten og ta en kald dusj. Dette lukker porene og forhindrer utbrudd av kviser. I tillegg til at huden din vil se yngre ut, er det også bra for håret. En varm dusj er på den andre siden med på å tørke ut huden og fremskynde rynkedanneslse. En kald dusj er dessuten forfriskende! 

10) Få i deg nok kollagen

*Studier viser at kollagen kan motvirke solskader i huden, og redusere synligheten av rynker. Dersom du ikke får i deg nok kollagen i kosten (for eksempel gjennom buljong, kyllingskinn, storfekjøtt og fisk), finnes det også tilskudd slik som for eksempel BeautyBeans. 

Kilder: Stylecraze, Firstcry Parenting
*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24131075/
(ønsket effekt oppnås ved et daglig inntak av 3 gram kollagenpeptider).